Zaandam
rensje.steenbrink@hotmail.com

De Muzikale Dromer

De Muzikale Dromer

DE AANLEIDING

Stel je voor, je houdt van muziek, je houdt van muziek maken, maar eigenlijk weet je niet heel goed hoe je dat moet doen? Persoonlijk is het maken van muziek altijd een droom van me geweest. Een droom die ik niet heb nageleefd, omdat ik dacht niet ‘goed’ genoeg te zijn en omdat ik moest kiezen voor een financieel stabiele baan… en dat is het juist. Het is een droom gebleven en zolang iets een droom blijft zul je het altijd nog willen doen. 

Ik wist dat ik niet de enige zou zijn met dit probleem, dus ben ik op onderzoek uitgegaan. 42,7% van de door mij (ondervraagde) muzikale mensen die de ambitie hebben om muziek te maken geven aan dit niet te kunnen. Voor al deze mensen blijft het maken van muziek dus een droom

DE UITDAGING

Hoe kan een digitale oplossing er voor zorgen dat de beginnende singer-songwriter (18+) met een muzikale droom gepersonaliseerde handvatten krijgt om een lied te maken en hierdoor meer zelfvertrouwen heeft in zijn eigen muzikale kunnen, zonder zijn motivatie te verliezen. 

DE OPLOSSING

“Je leert door het simpelweg veel te doen” was het unanieme antwoord van zowel mijn doelgroep als de experts. (Productbiografie, Interviews) Bij de app ‘Songwrite Studio’ gaat het om het maken van de basis voor een eigen lied. 

Songwrite Studio is een behulpzaam platform voor de beginnende muzikant die je helpt zelfverzekerder te worden (Productbiografie, nulmeting zelfvertrouwen) door het creëren van je eigen liedjes zonder vast te lopen in het proces.

OVERAL TE GEBRUIKEN

De applicatie is bedoeld voor beginnende muzikanten met een simpele thuisstudio of voor mensen die thuis niet altijd de ruimte hebben om zich terug te trekken. (Productbiografie, Cultural probes kit) Daarom was het een must om (ook) een mobiele app te maken zodat de oplossing mee kon verplaatsen met de dromer. (Productbiografie, Multidevice uitwerking)

Een droom is vaak groots en vaag.

DOELEN STELLEN

Mijn doelgroep heeft in de interviews aangegeven dat het fijn zou zijn als het proces naar het einddoel (de droom) concreter gemaakt kon worden. Helaas was het verwerken van een stappenplan in de applicatie niet mogelijk omdat in de expert interviews, doelgroep interviews en de co-creatie werd aangegeven dat je de gebruiker belemmert in zijn creativiteit als je het proces heel strikt maakt. Het is belangrijk dat iedereen zijn eigen muzikale proces kan bewandelen.

Om er voor te zorgen dat de dromers toch hun doel behalen moet je bij het aanmaken van je profiel al een eerste concreet doel stellen dat bij het behalen wordt omgezet in een achievement. Zo wordt de dromer beloont en krijgen men extra motivatie om door te gaan. Na het behalen van een achievement kiest de dromer een volgend doel en komt zo steeds dichter bij de uiteindelijke droom.

BEHULPZAME STUDIO

Zoals eerder genoemd in het onderzoek liepen de dromers in het muzikale proces vast (productbiografie, Journey Maps) bij het schrijven van lyrics, of het maken van een instrumentale.

Ter ondersteuning biedt de app tekstuele hulp in de vorm van rijm en/of synoniem suggesties en een optie voor het vertalen van woorden en zinnen.

Als hulpmiddel bij het instrumentale gedeelte van je nummer biedt de app een complete bibliotheek aan akkoorden, geeft hij suggesties op basis van het gevoel van je lied en kun je een stukje muziek inzingen of spelen waarbij de de app dit omzet naar akkoorden. (Productbiografie, Interviews, Best, good & bad practices | Muziek, Co-creatie sessie, Morfologische kaart | Dot’s sessie, Co-reflection / Thinking out loud) 

FEEDBACK KRIJGEN

Terugkerende factor in het onderzoek is dat de dromers te onzeker zijn over hun gemaakte werk om dit te delen. Ze geven wel aan dat het  een enorm zeker gevoel geeft wanneer ze goede reacties krijgen op het werk dat ze delen.(Productbiografie, Journey Maps)

Om te zorgen dat de dromers meer zekerheid krijgen, is het nodig een plek te hebben waar je met een goed gevoel je gemaakte werk kan delen.

Deze plek bouw je op door mensen toe te voegen aan je community aan de hand van tags. Zo kun je zoeken op mensen met dezelfde droom, dezelfde muzieksmaak of bijvoorbeeld op het instrument dat je bespeelt.

Gezien de doelgroep aangaf dat zij kunnen groeien met behulp van coaching en feedback, biedt de Songwrite Studio een optie voor het plaatsen van verzoeken.

Oftewel, je kunt tijdens het songwriten gebruik maken van de suggestie mogelijkheden, maar als dit niet voldoet kun je ook (een deel van) je lied delen in de community waar anderen je kunnen helpen door het plaatsen van een spraakopname.

EEN INSPIRERENDE. MOTIVERENDE OMGEVING

Naast het krijgen van reacties op geplaatste berichten is een community motiverend, inspirerend en biedt het de mogelijkheid van elkaar te leren. Vrijwel alle gesproken muzikanten en dromers (Productbiografie, expert interviews, doelgroep interviews) geven aan dat het zien van andermans werk en toffe tips & tricks over muziek hen inspireert meer te gaan doen aan hun eigen liedjes en het motiveert om hier sneller aan te beginnen.

Op mijn vraag aan de muzikanten waarvan ze het meest hebben geleerd over het maken van een lied was het unanieme antwoord;

“Van anderen muzikanten”.

Dus door het bieden van een community komen er muzikanten op een plek samen waar ze elkaar kunnen helpen om te groeien, want waarom zou je alles alleen moeten doen?

Bekijk hier de app.