Zaandam
rensje.steenbrink@hotmail.com

Sleepwell

Sleepwell

Stress, burn-outs en paniekaanvallen. Studenten krijgen steeds meer last van psychische problemen omdat zij erg onder druk staan. Uit een onderzoek van de hogeschool Windesheim blijkt dat 1 op de 4 studenten burn-out klachten heeft. (Sedee, 2018)

Wij merken dat dit probleem ook onder CMD studenten aanwezig is. De grootste oorzaken zijn prestatiedruk, sociale druk en financiële moeilijkheden. (Veen, 2018) Studenten hopen alle factoren die ze gedurende dag oppikken op en op het moment dat zij gaan slapen komt dit weer naar boven. Het maalt door het hoofd en weerhoudt de student van ultieme rust. Doordat de student nu niet of weinig slaapt zal hij/zij de volgende dag meer moeite hebben met het omgaan met deze factoren en bij herhaling van dit proces kan het tot een burn-out resulteren.

Sleepwell is een interactieve slaaphulp die dit probeert te voorkomen. Sleepwell registreert de gemoedstoestand van de CMD student per dag, motiveert de hen en helpt met het opschrijven en plaatsen van gedachtes door middel van journaling. ‘One of the best ways to reduce stress is to improve physical health, and journaling has been shown to reap this benefit.’ (Tams, 2019) Ook zal deze applicatie bijdragen aan het verminderen van stress door de CMD student met een leeg hoofd in slaap te laten vallen om zo de volgende dag fris en fruitig tegemoet te gaan.

Om tot de Sleepwell te komen is er uitgebreid onderzoek gedaan middels deskresearch naar stress, onzekerheid, slaapproblemen en piekeren. Er zijn enquêtes afgenomen en interviews gedaan. Over dit onderzoeksproces, de -resultaten en en uitgebreidere conclusies is meer informatie te vinden in hoofdstuk 2 van de productbiografie (2020, p.4-13). Na het onderzoek hebben we ideeën gegenereerd en is het concept getest, dit vind je in hoofdstuk 6 van de productbiografie (2020, 

p. 21-28). In dit stuk zal ik de belangrijkste ontwerp-keuzes van de Sleepwell onderbouwen.

MAAK JE HOOFD LEEG

Sleepwell wordt gebruikt voor het slapen gaan en doordat je net voordat je gaat slapen al je gedachtes opschrijft, maak je je hoofd leeg, verminder je de kans op piekeren en val je makkelijker in slaap. Zoals Meulenberg in zijn onderzoek verteld is goed slapen cruciaal wanneer je weinig stress wilt hebben. Slaap helpt bij het organiseren van emoties en het verwerken van gebeurtenissen. (Meulenberg, z.d.)

Sleepwell helpt bij het opschrijven van gedachten door 3 stappen te doorlopen als David Allen in zijn boek ‘Getting things done’ beschrijft. Het maken van een mindmap, het schrijven van een daglog en het noteren van de plus- en minpunten van je dag. Bij elk van deze oefeningen begeleid Sleepwell je door vragen te stellen. Deze vragen motiveren je na te denken over je dag en deze te analyseren. Doordat je je eigen gedrag analyseert kan je bewustere keuzes maken tot handelen en kan je jezelf verbeteren naar een beter mens. (CrashCourse, 2016)

EEN POSITIEF DUWTJE IN DE GOEDE RICHTING

Sleepwell is gemaakt om gedrag te veranderen. Als gedrag veranderd moet worden, is het handig om eerste te weten waar je nu staat. De CMD student geeft elke avond aan hoe hij/zij zich die dag heeft gevoelt en dit wordt overzichtelijk gemaakt in een grafiek. Zo kan de CMD student zien hoe hij/zij zich de afgelopen weken, tot maanden heeft gevoelt en kan die reflecteren op wat hij/zij die dagen heeft ingevuld. We hopen dat door Sleepwell elke avond te gebruiken dit een nieuwe gewoonte wordt, hierdoor wordt de kans op een terugval kleiner en ga je met een lager stressniveau door het leven.

Het gedrag dat we proberen te veranderen, namelijk piekeren, is ook een gewoonte. Een gewoonte neemt volgens onderzoek (Weinschenk, 2011) gemiddeld 66 dagen in beslag om aan te leren. Aangezien de motivatie van de CMD studenten hoog is om het gedrag te veranderen zorgt Sleepwell er alleen voor dat de CMD student een herinnering voor invullen krijgt in de avond.

Elke ochtend zal Sleepwell een positieve affirmatie sturen. Dit is een positief zinnetje dat je zo goed in je hoofd opneemt dat je er in gaat geloven. (Kernerman dictionaries, z.d.) Een voorbeeld van een positieve affirmatie is; ‘Ik geloof in mijzelf en ben in staat dit schooljaar met vlag en wimpel te halen!’ Positieve gedachten zorgen voor positieve emoties, die onze emotionele, mentale en fysieke gezondheid kunnen verbeteren. Ook kunnen zorgvuldig geformuleerde positieve affirmaties ervoor zorgen dat negatieve denkpatronen worden doorbroken. (GoodTherapy.org, 2016)

90% van de ondervraagden (Burn-up, enquête, 2019) geven aan onzeker te zijn door hoge verwachtingen te stellen aan zichzelf naast de verwachtingen die een baan of onderwijsinstellingen van ze vraagt. Door deze druk kunnen de CMD studenten niet alles uit zichzelf halen en creëren zij onzekerheden. Aangezien onzekerheid een negatief denkpatroon is, je van een negatief denkpatroon stress krijgt (Noorlander, 2016) en positieve affirmaties deze patronen doorbreken. Hebben wij besloten deze elke ochtend naar de CMD student te sturen, zo staat de student ermee op en krijgt deze een duwtje in de rug om de dag positief te beginnen.

WAT NU?

Doordat het stressniveau nu lager is kunnen CMD studenten beter omgaan met de verwachtingen die worden gesteld van uit een onderwijsinstelling, hun baan of sociale leven. Het is de bedoeling dat ze nu meer concentratie hebben om kwalitatief werk te verrichten, meer energie hebben om te genieten van het leven en meer tijd te kunnen besteden aan familie en vrienden.

Bekijk het prototype van Sleepwell